Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ημερήσια Διαταγή ΣΣΕ Ορκωμοσίας πρωτοετών Ευέλπιδων Τάξεως 2025

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΧΟΛΗΣ

ΤΗΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Ευέλπιδες της Ιης Τάξης, της Τάξης του 2025, του ήρωα «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή», ο οποίος αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1950, συμμετείχε στη μάχη κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 23 Ιουλίου 1974 βόρεια του χωριού Συγχαρί της Κύπρου ως Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Η ηρωική του προσπάθεια έγινε θρύλος και αποτελεί παράδειγμα για όλους τους νεότερους Αξιωματικούς.

Σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους οι απόγονοι και οι συγγενείς του και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Πριν από λίγο ενώπιον Θεού, υπό την ένδοξη και τιμημένη Πολεμική Σημαία της Σχολής, που κυματίζει σε κάθε τελετή και παρέλαση από το 1926, και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, των αξιωματικών και των καθηγητών σας, των γονέων και φίλων σας, καθώς και του συντάγματος Ευελπίδων, δώσατε τον όρκο τιμής και αφοσίωσης και ενταχτήκατε επίσημα στη στρατιωτική οικογένεια.

Ημέρα γιορτής η σημερινή, προεόρτια της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων

 Ημέρα τιμής για τη Σχολή μας, που συνεχίζει με λαμπρότητα και επισημότητα την καθιερωμένη από τον Δεκέμβριο του 1932 ορκωμοσία των πρωτοετών Ευέλπιδων και μας θυμίζει τον όρκο των συνομηλίκων σας Αθηναίων εφήβων. ‘’Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην, ότω αν στοιχήσω. Αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών’’, που σημαίνει. Δεν θα εγκαταλείψω τα όπλα τα ιερά, ούτε τον συμπολεμιστή μου, με όποιον κι αν στοιχηθώ. Θα αγωνιστώ για τα ιερά και τα όσια και μόνος και με πολλούς.

Πρέπει να αισθάνεστε πολύ περήφανοι, γιατί φοράτε τη δοξασμένη στολή του Ευέλπιδος, την οποία τίμησαν, με τη θυσία τους παλικάρια, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Λάμπρος Τζαβέλλας, ο Αντώνιος Καράμπελας, ο Σωτήριος Σταυριανάκος στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Ο όρκος σας αποτελεί την αρχή μιας νέας διαδρομής, δύσκολης και απαιτητικής αλλά ταυτόχρονα μαγευτικής και ενθουσιαστικής.

Για να δρέψετε το στεφάνι της επιτυχίας, χρειάζεται να επιστρατεύσετε το σύνολο των πνευματικών και σωματικών σας δυνάμεων και να αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στον σκοπό σας.

Πορευτείτε με οδηγό τις αρχές και τις αξίες της Σχολής, οι οποίες αποτελούν πυξίδα αλάθευτη και σωτηρία.

Οπλιστείτε με σύνεση, αισιοδοξία, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Εργαστείτε με ζήλο, υπομονή και επιμονή.

Αξιοποιείστε γόνιμα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και αποφύγετε τις σειρηνοειδείς προκλήσεις της εποχής μας.

Εντρυφήστε στη σύγχρονη γνώση των επιστημών και της τεχνολογίας με διαρκή, αδιάλειπτη και εντατική μελέτη.

Αναπτύξτε το αίσθημα του χρέους, την καλή ανησυχία, την υπακοή, τον σεβασμό, την ευπρέπεια, την εγκράτεια, την αλληλεγγύη.

Δημιουργήστε μεταξύ σας δεσμούς φιλίας, η οποία οδηγεί στην ηθική και πνευματική ολοκλήρωση, καθώς αναπτύσσει την αυτογνωσία, μειώνει τον εγωκεντρισμό, βοηθά στην κοινωνικοποίηση, επιλύει προβλήματα και συμβάλλει στην ψυχική υγεία.

Να είστε σε διαρκή εγρήγορση και να κάνετε καθημερινό αυτοέλεγχο, αυτόν που ο φιλόσοφος Πυθαγόρας επέβαλε στους μαθητές του. ‘’Ποι παρέβην? Τι δ’ έρεξα? Τι δε μοι δέον ουκ ετελέσθη? Που σημαίνει. Πού έκανα λάθος? Τι έκανα για να το διορθώσω? Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα?

Προσηλωθείτε στον σκοπό σας και κατακτήστε την κορυφή με την προωθητική δύναμη της άμιλλας, όπως προτρέπει ο ποιητής των αιώνων, ο Όμηρος.’’

‘’ Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων’’, που ερμηνεύεται. Πάντοτε να αριστεύεις και να υπερτερείς των άλλων.

Για την πραγμάτωση των στόχων σας η Σχολή θα σας παρέχει υψηλή ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, ώστε να γίνετε άριστοι αξιωματικοί και να επιστρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τροφεία προς τη μητέρα-πατρίδα, την ξακουστή ανά τους αιώνες σε όλο τον κόσμο Ελλάδα μας. Η γνώση είναι δύναμη, που, όποιος την κατέχει, ισχυροποιείται και καθίσταται άτρωτος. Και ο δρόμος για την κατάκτηση της γνώσης περνά μέσα από τη μάθηση, που αρχίζει από πολύ νωρίς, αλλά ποτέ δε σταματά. Ουραγός μένει, όποιος επαναπαύεται ή αδιαφορεί. Αντίθετα προχωρά και αριστεύει ο ανήσυχος νους, αυτός που διψά για τη γνώση.

Στους γονείς σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινής ευχαριστίες μου όχι μόνο για την επιτυχία σας αλλά κυρίως και προπάντων για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση σας με τις πατροπαράδοτες αρχές, αξίες και ιδανικά, που αποτελούν ισχυρότατο και πολυτιμότατο εφόδιο τόσο για την ολοκλήρωση των σπουδών σας, όσο και για την περαιτέρω πορεία σας στη ζωή.

Πρωτοετείς Ευέλπιδες από την αγιοτόκο και μαρτυρική Κύπρο μας,

Με τον κοινό όρκο με τους Ελλαδίτες συμμαθητές σας δώσατε σιωπηρά και την υπόσχεση της κοινής πορείας σε κάθε δίκαιο αγώνα του Έθνους μας. Γνωρίζω ότι έχετε γαλουχηθεί με τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας και σας είναι γνωστά τα λόγια του Πιερή Αυξεντίου προς τον ηρωικό νεκρό γιο του Γρηγόρη. ‘’Δεν κλαίω γιατί σ’ έχασα, που σ ’είχα για καμάρι, κλαίω που δεν έχω άλλο γιο, τη θέση σου να πάρει!’’

Η τετράχρονη κοινή εκπαίδευση θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπτύξετε περισσότερο τους δεσμούς της αγάπης, της φιλίας και της συναδελφικότητας.

Αλλοδαποί Ευέλπιδες της Πρώτης Τάξης

Με την υπόσχεσή σας αναλάβατε την ευθύνη της συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς και τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της Σχολής, αλλά και της μεταλαμπάδευσης, ως πρεσβευτών, των αρχών και των παραδόσεων του στρατού μας.

Ευέλπιδες όλων των τάξεων,

Από σήμερα η οικογένεια μας μεγαλώνει.

Ενσωματώστε τα νέα μέλη με αγάπη και συνεχίστε τη ρεαλιστική τους εκπαίδευση, ώστε να σας θυμούνται με σεβασμό και εκτίμηση.

Μην ξεχνάτε ότι οι κατώτεροι είναι πάντοτε οι αυστηρότεροι και δικαιότεροι κριτές.

Αγαπητοί πρωτοετείς Ευέλπιδες,

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στην οικογένεια της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων, σας συγχαίρω, σας προτρέπω να επιδείξετε αδιάπτωτο ζήλο, φροντίδα και επιμονή καθ΄ όλη τη διάρκεια της φοίτησής σας στη Σχολή και σας καλώ να αναφωνήσετε’’

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός
Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων