Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Χαιρετισμός Διοικητή Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων

      Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα της Σχολής και εύχομαι η περιήγησή σας σε αυτή να είναι επωφελής και ευχάριστη.

      Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, αφού ιδρύθηκε το 1828 από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί το φυτώριο των Αξιωματικών που ηγήθηκαν του Ελληνικού Στρατού σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Πατρίδας μας, καθώς επίσης και σε αυτούς για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της. Αξιοσημείωτος είναι επίσης και ο φόρος αίματος των Ευελπίδων, που απαντώντας στα εθνικά προσκλητήρια, έπεσαν υπέρ Πατρίδος στα πεδία των μαχών.

      Η Σχολή Ευελπίδων γνώρισε διαχρονικά πολλές μεταβολές στην οργάνωση και στον τρόπο λειτουργίας της, προκειμένου να βρίσκεται συνεχώς σε περίοπτη θέση μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Χώρας. Στη σημερινή εποχή αποτελεί έναν πρότυπο εκπαιδευτικό οργανισμό στον οποίο η ακαδημαϊκή μόρφωση και η στρατιωτική εκπαίδευση συνυπάρχουν αρμονικά, ώστε οι Ευέλπιδες, «οι διαχρονικά καλές ελπίδες του Έθνους», να αποκτούν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να καταστούν άξιοι ηγήτορες στο παρόν και στο μέλλον του Στρατού μας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Σχολής είναι η καλλιέργεια των Στρατιωτικών Αρετών όπως είναι η φιλοπατρία, η ανδρεία, η καρτερία, το στρατιωτικό πνεύμα και η πειθαρχία, αφού αποτελούν την ψυχική ασπίδα των Ευελπίδων και των αυριανών Αξιωματικών μας έναντι των όποιων δυσχερειών, τόσο κατά τη φοίτηση τους στη Σχολή όσο και στη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

      Αυτή είναι συνοπτικά η Σχολή Ευελπίδων, «η δεξαμενή ηρώων, δεξαμενή αρετής, όπου η ευπρέπεια, η σεμνότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη συνδυάζονται με την ανδρεία, την πειθαρχία και το αίσθημα χρέους», όπως χαρακτηριστικά την περιέγραψε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος.

      Ελπίζοντας, ότι η ιστοσελίδα μας θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω και πάλι σε αυτή και να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για τη Σχολή μας.

Υποστράτηγος      
Σταύρος Παπασταθόπουλος