ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

2018, Φεβρουάριος 13 - 10:52μμ

   Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ευελπίδων “Αλέξανδρος Ξηρός”, η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων-δράσεων, στο πλαίσιο εορτασμού των 190 ετών από την ίδρυσή της από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια το 1828 στο Ναύπλιο.

Οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους που κατά καιρούς οργάνωσαν διοίκησαν και αναμόρφωσαν τη Σχολή καθώς και να τιμήσει τους ήρωες  που προήλθαν από τα σπλάχνα της, και έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα, την τιμή και την αξιοπρέπεια του Έθνους.

Την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων κήρυξε ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε:

-Χαιρετισμός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αρχηγό ΓΕΣ και εκτενής ομιλία για την ιστορία της Σχολής από τον επίτιμο ΓΕΠΣ Αντγο ε.α Χρήστο Φωτόπουλο .

-Παρουσίαση  “Τι είναι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων”  από τον ΕΙ Νικόπουλο Βασίλειο.

-Παρουσίαση χαρακτηριστικών στρατιωτικών ασμάτων σε διασκευή από τη χορωδία και τη μπάντα της Σχολής.

-Προβολή σχετικών βίντεο.

-Περιήγηση στην έκθεση που οργανώθηκε με βιβλία, κειμήλια και λοιπά εκθέματα στις εγκαταστάσεις της Σχολής

   Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χριστόφορος Σμυρλής, Επίτιμοι Αρχηγοί τα μέλη του ΑΣΣ, πρώην Δκτές της Σχολής, οι Δντές των Δνσεων Όπλων και Σωμάτων καθώς και οι Δντές των επιτελικών Δνσεων του ΓΕΣ, Ανώτεροι Αξκοί από ΓΕΣ και αντιπροσωπεία μαθητών από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ και ΣΑ.

   Η Σχολή, για την επέτειο των 190 χρόνων από την ίδρυσή της έχει σχεδιάσει ένα πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας που αποσκοπούν στην ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας και προσφοράς της στο Έθνος. Οι κυριότερες δράσεις ενδεικτικά έχουν όπως παρακάτω:

- Συμμετοχή σημαίας και τμήματος παρελάσεως στο πλαίσιο επετειακού εορτασμού απελευθέρωσης Ιωαννίνων-Ρόδου-Αλεξανδρούπολης και Μυτιλήνης

 - Πρόταση μετονομασίας λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου σε λεωφόρο Ευελπίδων

 - Χορευτική/Χορωδιακή παράσταση Αθήνα/Θεσσαλονίκη

 - Συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις σε πόλεις που φιλοξένησαν τη Σχολή

 - Συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες (Μαραθώνιος) και πρόσκληση αντιπροσωπειών από ακαδημίες του εξωτερικού

 - Έκδοση επετειακών αναμνηστικών (μετάλλιο, συλλογή γραμματοσήμων, λεύκωμα)