Συμμετοχή της Σχολής στον 51ο Διαγωνισμό «Sandhurst Military Skills Competition»

         Τη χρονική περίοδο από 8 έως 14 Απριλίου 2019, η ΣΣΕ μετέβηκε στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ (USMA - West Point), προκειμένου να συμμετάσχει για πρώτη φορά με ομάδα των 11 Ευελπίδων στον 51ο Διαγωνισμό «Sandhurst Military Skills Competition».

            Ο διαγωνισμός διάρκειας 32 ωρών περιλάμβανε συνδυαστικά αντικείμενα επιχειρησιακών αποστολών με ταυτόχρονη εξέταση αντικειμένων σωματικής καταπόνησης της ομάδας. Όλα τα αντικείμενα ήταν συνδυαστικά με σωματική καταπόνηση πριν και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Η συνολική απόσταση που διάνυσαν οι ομάδες ήταν περίπου 60 χλμ. σε άγνωστο έδαφος. Κατά την άφιξη στον χώρο δινόταν στον ομαδάρχη  διαταγή στην αγγλική γλώσσα, ο οποίος έπρεπε σε 3 λεπτά να αξιολογήσει, μεταφέρει την αποστολή στην ομάδα και κατόπιν ξεκινούσε η αξιολόγηση για κάθε επιμέρους αντικείμενο.   

            Συγκεκριμένα στον φετινό διαγωνισμό εξετάσθηκαν τα παρακάτω αντικείμενα:

            α.         Μεταφορά σε συγκεκριμένο χρόνο βαρών από το σύνολο της ομάδας.

            β.         Αίτηση πυρών υποστήριξης  ΠΒ με ταυτόχρονη μεταφορά πυρομαχικών ΠΒ σε συγκεκριμένο χρόνο.

            γ.         Βολή τυφεκίου Μ16 Α2 Μ4 σε ανακεκλιμένους παραλλαγμένους στόχους για χρόνο 4 με 5 δευτερόλεπτα με προγενέστερη σωματική καταπόνηση (τρέξιμο ομάδας με πλήρη φόρτο για 500 μ.).

            δ.         Παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο της μάχης σε κούκλα 75 κιλών και μεταφορά αυτής με φορείο πάνω από εμπόδιο ύψους 3 μέτρων.

            ε.         Στίβος τοπογραφίας, εύρεσης 8 σημείων σε 3 ώρες.

            στ.       Απάντηση ερωτήσεων που αφορούσαν στις επιχειρησιακές αποστολές που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή και επίλυση γρίφου με εικόνες που τους έδειξαν κατά την έναρξη του διαγωνισμού.

            ζ.         Στίβος τοπογραφίας κατά τη νύχτα.

            η.         Διέλευση 5 εμποδίων του στίβου καταδρομών από όλη την ομάδα.

            θ.         Σενάριο μεταφοράς και πλεύσης λέμβου Zodiac υπό εχθρικά πυρά.

            ι.          Μεταφορά πυρομαχικών, κανίστρων και κούκλας 75 κιλών με φορείο με ταυτόχρονη εναλλαγή μεταξύ των μελών της ομάδας και υλοποίηση βολής με βομβιδοβόλο Μ203.

            κ.         Βολή πιστολίου 9 χιλ. Beretta με ταυτόχρονη εναλλαγή μεταξύ των μελών της ομάδας και μεταφορά οχήματος τύπου Hummer.

            κα.       Κολύμβηση μάχης 50 μ. με διέλευση εμποδίου και άρση βαρών με το πέρας αυτής.

            κβ.       Μεταφορά κανίστρων, πυρομαχικών και τραυματιών για συγκεκριμένες αποστάσεις με φόρτο μάχης.

            Οι καιρικές συνθήκες ήταν ποικίλες και εναλλασσόμενες με καταρρακτώδη βροχή, υγρασία και ζέστη.

            Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς όλα τα αντικείμενα χωρίς απώλειες, σε αντίθεση με άλλες συμμετέχουσες ομάδες, λαμβάνοντας τα εύσημα για το επιχειρησιακό δέσιμο της ομάδας.