Ημερήσια Διαταγή ΣΣΕ Ορκωμοσίας πρωτοετών Ευέλπιδων Τάξεως 2023

 

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΔΚΤΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

ΤΗΣ 20ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

 

Ευέλπιδες,

 

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και εξόχως συμβολική, διότι η  ορκωμοσία των Ευελπίδων της Ιης Τάξης συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης  191 χρόνων από την  ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, όταν με Ψήφισμα  του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, επισημοποιήθηκε η σύσταση του Λόχου των Ευελπίδων. 

 

Η ιστορία του Έθνους, η υπόσταση, οι ελπίδες και οι αγώνες του, ταυτίζονται με την ύπαρξη της Σχολής των Ευελπίδων του αρχαιότερου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος  στη νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, του λίκνου μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε το Σώμα των μονίμων Αξιωματικών που ηγήθηκαν του στρατεύματος, πρωτοστάτησαν στα εθνικά προσκλητήρια και προσέφεραν πλούσια θυσία αίματος στον βωμό της Πατρίδας.

 

Ευέλπιδες της Ιης Τάξης,

 

Ευέλπιδες της Τάξης 2023,

 της Τάξης από σήμερα και στο εξής του ήρωα  «Υπιλάρχου  Αντωνίου Καράμπελα»,

 πριν από λίγο ενώπιον Θεού, υπό τη σκέπη της τιμημένης Σημαίας της Σχολής, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, δώσατε όρκο τιμής και αφοσίωσης και ενταχθήκατε επίσημα στη στρατιωτική οικογένεια.

 

Ο ήρωας της Τάξης σας, «Υπίλαρχος   Αντώνιος Καράμπελας» της τάξεως 1940Β, ονομάσθηκε  Ανθυπίλαρχος εξερχόμενος από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα κήρυξης του Ελληνοιταλικού πολέμου, συμμετείχε και διακρίθηκε σε όλες τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Ηπείρου, όπου και έπεσε ηρωικώς μαχόμενος με τους άνδρες του, κατά τη διάρκεια σφοδρότατου γερμανικού βομβαρδισμού στη Γέφυρα Μέρτζανης την 15 Απριλίου 1941, λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα, για όλους τους νέους αξιωματικούς και Ευέλπιδες.

 

Σήμερα κατά την τελετή ορκωμοσίας της τάξης σας  μας τιμούν με την παρουσία τους, συγγενείς του ήρωα «Υπιλάρχου Αντωνίου Καράμπελα» και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι΄ αυτό.

 

Ευέλπιδες της Ιης Τάξης,

 

Αναλύστε με προσοχή τον όρκο σας και θα βρείτε σε κάθε φράση τη συνισταμένη των υποχρεώσεών σας. Πρέπει να αισθάνεστε πολύ υπερήφανοι καθότι επάξια φοράτε την τιμημένη στολή του Ευέλπιδος.

 

Αποδείξατε ήδη, ότι έχετε δυνατότητες σε βαθμό που μέχρι σήμερα δεν είχατε ίσως και οι ίδιοι συνειδητοποιήσει.

 

Να θυμάστε……. ό,τι αξίζει στη ζωή, είναι  πάντοτε δύσκολο και ότι οι ευθυτενείς άνθρωποι  δεν μοιρολογούν, αλλά αντιμετωπίζουν με γαλήνη κάθε δυσκολία και πρόκληση.

 

Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, τις δύο ίσως μεγαλύτερες αρετές του ανθρώπου.

 

 Πορευθείτε με τον Κώδικα Τιμής και Δεοντολογίας των Ευελπίδων, καθότι αποτελεί φάρο και αξίωμα για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η διαφύλαξη των διαχρονικών παραδόσεων , των στρατιωτικών αρετών  και των ηθικών κανόνων και  αξιών, όλων αυτών των στοιχείων που στο πέρασμα των 2 αιώνων ιστορίας έχουν διαμορφώσει τη στρατιωτική κουλτούρα και πολιτισμό της Σχολής και την κάνουν μοναδική.

       Να ενθυμείστε πάντοτε ότι το κυριότερο στοιχείο του Ευέλπιδος και η πολυτιμότερη ιδιότητα είναι ο χαρακτήρας. Η προς το καθήκον αφοσίωση, η σταθερότητα, η ανιδιοτέλεια, το θάρρος, η ανάληψη ευθυνών, η ευψυχία και η αποφασιστικότητα, αποτελούν τα εκλεκτότερα κοσμήματα του χαρακτήρα του Εύελπι.

    Να μην λησμονείτε ποτέ, ότι η πειθαρχία και προσήλωση στη φιλοπατρία, για όλους εμάς που φοιτήσαμε , φοιτούμε ή θα φοιτήσουμε στη Σχολή αυτή, εκδηλώνεται με την ανενδοίαστη προθυμία προς την υπέρτατη των θυσιών, την θυσία της ζωής.

    Παραμείνετε πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη που όλοι  αγαπήσαμε και διαφυλάττουμε, αυτά της αξίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής, τα οποία είναι όλα άυλα, δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή και αποτελούν το ηθικό σας πλεονέκτημα.

 

Έως τώρα έχετε εκπληρώσει το πρώτο μεγάλο σας όνειρο.

Μην λιποτακτείτε από τα όνειρα σας, και μην τ΄ αφήσετε ποτέ να γίνουν πεπρωμένο, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει τα όνειρα σας να σας τρομάζουν. Να ενθυμείσθε πάντοτε την ρήση του Οδυσσέα Ελύτη και να κάνετε πάντοτε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της καθημερινότητας με λεβεντιά, φιλότιμο και αρχοντιά και με όπλα στη φαρέτρα σας τη πίστη και την υπέρμετρη αγάπη για την Πατρίδα.

 

       Η Σχολή, σας παρέχει υψηλή ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, καθότι  δεν αρκεί μόνο  η σωματική και η ψυχική ρώμη, αλλά απαιτείται και η ρώμη της σκέψης.

 

Η πατρίδα μας, οι γονείς σας  και όλοι εμείς έχουμε επενδύσει πολλά σ΄ εσάς.

 

 Είστε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, ώστε να σας παρέχουμε όλα τα ακαδημαϊκά και στρατιωτικά εφόδια, για να γίνετε άριστοι  Αξιωματικοί.     

 

    Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς σας, εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, διότι μας εμπιστεύτηκαν πριν λίγους μήνες στη Πύλη της Σχολής, ότι πολυτιμότερο τα παιδιά τους, προικισμένα  με αρχές και αξίες, τα οποία αποτέλεσαν το θεμέλιο και το υπόβαθρο, ώστε σήμερα να μπορείτε να τα καμαρώνετε μαζί μας, γεμάτα λεβεντιά και υπερηφάνεια να φορούν την τιμημένη στολή του Ευέλπιδος, εμφορούμενοι από τις στρατιωτικές αρετές και τις ηθικές αξίες και διαβεβαιώνοντας περίτρανα όλους μας ότι το ένδοξο παρελθόν της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων έχει μέλλον.

 

Πρωτοετείς Ευέλπιδες από την Κύπρο.

 

Με τον κοινό όρκο με τους Ελλαδίτες συμμαθητές σας, δώσατε σιωπηρά και την υπόσχεση της κοινής πορείας σας, σε κάθε δίκαιο αγώνα του ελληνικού Έθνους. Η τετράχρονη κοινή εκπαίδευση και γαλούχηση, θα σας δώσει τις ευκαιρίες να αναπτύξετε ανάμεσά σας, περισσότερο τους δεσμούς της αγάπης, της φιλίας και της συναδελφικότητας.

 

Αλλοδαποί Ευέλπιδες της Πρώτης Τάξης.

 

Με την υπόσχεσή σας, αναλάβατε την ευθύνη   της  συμμόρφωσής σας προς τους κανονισμούς και τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της Σχολής, αλλά και της μεταλαμπάδευσης ως πρεσβευτών, των αρχών και των παραδόσεων του στρατού μας.

 

 

Ευέλπιδες,

 

Να θυμάστε ότι στην ιστορική διαδρομή των 191χρόνων της Σχολής, χαρακτηριστικό παράδειγμα ηρωισμού, αποτελεί η αυθόρμητη πράξη των πρωτοετών Ευελπίδων στις δύσκολες από κάθε άποψη ημέρες Απριλίου και Μαΐου του 1941 όταν παρέλαβαν τη σημαία της Σχολής, με δική τους πρωτοβουλία μετέβησαν στην Κρήτη, για να πολεμήσουν με ηρωισμό και αυτοθυσία.

 

Να κάνετε πράξη τη ρήση του Θουκυδίδη, που αποτελεί και παρακαταθήκη της Σχολής, «Και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες» δηλαδή να είσθε τολμηροί πέρα από τις δυνάμεις σας, ριψοκίνδυνοι πέραν από τη λογική και αισιόδοξοι στις δυσκολίες.

 

Στο σημείο αυτό ως ένδειξη τιμής προς την σημερινή ημέρα, να σας υπενθυμίσω ορισμένες φράσεις από το γράμμα του Ανθυπολοχαγού Παύλου Μελά προς τον νεαρό Εύελπι : 

 

 Αὐτοί εἶναι οἱ Εὐέλπιδες οἱ αὐριανοί ἡγήτορες τοῦ Ἒθνους…..Ἂνδρες πού περπατοῦν στή ζωή εὐθυτενεῖς καί μέ γαλήνη, μαθημένοι νά πονοῦν χωρίς να ὑποφέρουν, Νά νικοῦν χωρίς νά θριαμβολογούν, Νά νικῶνται χωρίς νά μοιρολογοῦν…..Λίγα λόγια, πολλά ἒργα…..Ὃποιος σέ κοιτᾶ, τά μάτια του νά γεμίζουν παλλικάρι.

 

 

Ευέλπιδες,

 

            Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι στα μάτια όλων σας λάμπει η ΕΛΛΑΔΑ, καθότι η λέξη ΕΛΛΑΣ είναι βαθιά χαραγμένη όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο τελευταίο κύτταρο ενός εκάστου από εσάς.

            Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να αποτελείτε την κοιτίδα των «καλών ελπίδων του Έθνους και της Πατρίδας», όπως την οραματίσθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, εμφορούμενοι από αρετές και αξίες, πιστοί στις παραδόσεις της Σχολής και με την ευχή ο Πανάγαθος Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να σας ευλογούν και να σας προστατεύουν,

 σας καλώ όλους να αναφωνήσετε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

 

 

                  Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης

                              Διοικητής