Ημερήσια Διαταγή ΣΣΕ Ορκωμοσίας πρωτοετών Ευέλπιδων Τάξεως 2024

 

 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ  ΣΧΟΛΗΣ

 ΤΗΣ  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2020

 

 

Ευέλπιδες  της  Ιης  Τάξης,  της  Τάξης  του  2024,  του ήρωα «Λοχαγού (ΜΧ) Σωτήριου Σταυριανάκου», ο οποίος αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων  το  1965,  συμμετείχε  στη  μάχη υπεράσπισης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και έπεσε ηρωικά μαχόμενος , σε ηλικία 33 χρονών, αφού προηγουμένως είχε αποκρούσει με τους υπερασπιστές του Στρατοπέδου, για τρεις συνεχόμενες ημέρες  εννιά τουρκικές επιθέσεις. Η ηρωική του προσπάθεια έγινε θρύλος και αποτελεί παράδειγμα για όλους τους νεότερους Αξιωματικούς.

 

Πριν από λίγο ενώπιον Θεού, υπό την ένδοξη και τέσσερις φορές παρασημοφορημένη  Πολεμική Σημαία της   Σχολής,   που   κυματίζει   σε   κάθε   τελετή   και παρέλαση από το 1926 όταν για πρώτη φορά απονεμήθηκε στη Σχολή     και παρουσία της Στρατιωτικής  Ηγεσίας,  των  Αξιωματικών  και καθηγητών σας, των συγγενών και φίλων σας που σας παρακολουθούν διαδικτυακά καθώς και του Συντάγματος   Ευελπίδων, δώσατε όρκο τιμής και αφοσίωσης και ενταχθήκατε επίσημα στη στρατιωτική οικογένεια.

Η  ορκωμοσία  σας  είναι  μια  ημέρα  γιορτής  και τιμής για τη Σχολή μας, που το τελετουργικό της καθιερώθηκε με αυτή τη λαμπρότητα και επισημότητα από  τον  Δεκέμβριο  του  1932  και  συνεχίζεται  μέχρι σήμερα.

 

Ο όρκο σας αποτελεί την αρχή μιας νέας διαδρομής.

 

Πρέπει να αισθάνεστε πολύ υπερήφανοι και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσετε το ειδικό βάρος της Σχολής Ευελπιδων, ποια είναι η ιστορία της και η προσφορά της στην Πατρίδα, τι σημαίνει να φοράτε στην τιμημένη στολή του Ευέλπιδος.

 

Ο απόφοιτος της Σχολής μας και ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Ανθυπολοχαγος (ΠΒ) Παύλος Μελάς είχε γράψει στην επιστολή του προς τους πρωτοετείς  Ευέλπιδες  :  ‘’…Άνδρες  που  περπατούν στη ζωή ευθυτενείς και με γαλήνη, μαθημένοι να πονούν χωρίς να υποφέρουν, να νικούν χωρίς να θριαμβολογούν, να νικώνται χωρίς να μοιρολογούν. Αυτοί είναι οι Ευέλπιδες, οι αυριανοί ηγήτορες του Έθνους….’’

 

Πρωτοετείς Ευέλπιδες,

 

Επιλέξατε τη δύσκολη διαδρομή. Αποδείξατε ήδη, ότι έχετε δυνατότητες σε βαθμό που μέχρι σήμερα δεν είχατε  συνειδητοποιήσει.  Να  θυμάστε  ότι  αξίζει  στη ζωή είναι δύσκολο.

 

Οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή, τις δύο ίσως μεγαλύτερες αρετές του ανθρώπου.

Πορευτείτε με αξιοπρέπεια, πίστη στο καθήκον και τις αρετές και ηθικές αξίες, που ανέκαθεν κοσμούσαν τους Ευέλπιδες και σας κάνουν ξεχωριστούς.

 

Αντιμετωπίστε    τις    προκλήσεις    με    αισιοδοξία, χαμόγελο και θετική σκέψη.

 

Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο που η χώρα μας και η ανθρωπότητα γενικότερα υποφέρει από τη μάστιγα της επιδημίας του κορωνοϊού, απαιτείται συνεχής προσπάθεια, τήρηση των κανόνων υγιεινής και επαγρύπνηση προκειμένου να είστε για μια ακόμα φορά νικητές στη μάχη κατά του αόρατου και ύπουλου αυτού εχθρού.

 

Απαιτείται επιπλέον συνεχής μελέτη, να σας διακατέχει υγιής ανησυχία και καινοτόμα σκέψη, έξω από τα συνηθισμένα προκειμένου να   πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.

 

Να επιδιώκεται τη διάκριση και    με ορθό επαγγελματικό εγωισμό αλλά και συναδερφική αλληλεγγύη, να προσπαθείτε πάντα να είσθε οι καλύτεροι, η αριστεία να αποτελεί συνεχής επιδίωξη.

 

Η Σχολή θα σας παρέχει υψηλή ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, διότι τώρα   η   τέχνη   του   πολέμου   έγινε   εφαρμοσμένη επιστήμη και προχωρημένη τεχνική και δεν αρκεί μόνο η σωματική ρώμη, αλλά χρειάζεται και η ρώμη της σκέψης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είστε καταξιωμένοι  Αξιωματικοί  και  αποδεκτοί  από  τους συναδέρφους   σας   και   τους   στρατιώτες   που   θα διοικείτε.

 

Η πατρίδα, όλοι εμείς έχουμε επενδύσει πολλά επάνω σε εσάς, είσθε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας, υπάρχει διαρκής ανησυχία ώστε να σας παρέχουμε όλα τα ακαδημαϊκά και στρατιωτικά εφόδια, για να γίνετε άξιοι Αξιωματικοί. Αυτό αποδεικνύεται και την παρούσα περίοδο στην πράξη, όπου με πολλά και σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται, οι εγκαταστάσεις της Σχολής ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται προκειμένου να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις   και στις προδιαγραφές της εκπαίδευσης του Αξιωματικού του 21ου αιώνα.

 

Πρωτοετείς Ευέλπιδες από την Κύπρο,

 

Με τον κοινό όρκο με τους Ελλαδίτες συμμαθητές σας δώσατε σιωπηρά και την υπόσχεση της κοινής πορείας  σε κάθε δίκαιο αγώνα του ελληνικού Έθνους. Η τετράχρονη κοινή εκπαίδευση θα σας δώσει τις ευκαιρίες  να  αναπτύξετε  περισσότερο  τους  δεσμούς της αγάπης, της φιλίας και της συναδελφικότητας.

 

Αλλοδαποί Ευέλπιδες της Πρώτης Τάξης από τις φίλες χώρες της Αλβανίας, Βοσνίας –Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Τυνησίας,

 

Με την υπόσχεσή σας αναλάβατε την ευθύνη της συμμόρφωσης προς τους κανονισμούς και τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις της Σχολής αλλά και της μεταλαμπάδευσης ως πρεσβευτών των αρχών και των παραδόσεων  του στρατού μας.

Ευέλπιδες όλων των τάξεων,

Από σήμερα η οικογένειά μας μεγαλώνει. Ενσωματώστε  τα  νέα  της  μέλη  με  αγάπη  και

συνεχίστε   τη ρεαλιστική εκπαίδευσή τους, ώστε να σας θυμούνται με σεβασμό και εκτίμηση.

 

Μη σας διαφεύγει ότι οι κατώτεροι είναι πάντοτε οι αυστηρότεροι   αλλά  και  ταυτόχρονα  οι   δικαιότεροι κριτές.

 

Με αυτές τις σκέψεις, Ευέλπιδες της τάξης 2024, σας καλωσορίζω στην οικογένεια της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων, σας συγχαίρω για την επιλογή σας, σας προτρέπω να επιδείξετε τον ίδιο ζήλο και επιμονή κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας στη Σχολή και σας καλώ να αναφωνήσετε:

 

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Ελληνικός Στρατός

Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων

 

                                                                    Υποστράτηγος Θεμιστοκλής Γρυμπίρης

                                                                                        Διοικητής