Ημερήσια Διαταγή παραλαμβάνοντος Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων της 29ης Μαρτίου 2019

Αξιωματικοί, Ευέλπιδες, Υπαξιωματικοί, Οπλίτες, Καθηγητές και Πολιτικό Προσωπικό της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων,  αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητού της Σχολής. Το γεγονός αυτό περιποεί εξαιρετική τιμή στο πρόσωπό μου και με καθιστά υπερήφανο, καθώς στη Διοίκηση της Σχολής στα 191 χρόνια ιστορίας της, έχουν διακριθεί εξέχουσες ηγετικές προσωπικότητες και άριστοι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της Πατρίδας.

 

Πρώτιστο καθήκον μου , να υποκλιθώ και να απονείμω τον προσήκοντα φόρο τιμής στην ένδοξη και επί 4 φορές παρασημοφορεμένη Πολεμική Σημαία της Σχολής και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους νεκρούς Ευέλπιδες, Αξιωματικούς και Οπλίτες που έπεσαν ηρωικά υπέρ Πατρίδος για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Έθνους καθώς και σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην ειρηνική περίοδο.

Δηλώνω ότι θα αφιερώσω με ευλάβεια όλη μου την ενέργεια, τη δύναμη και τον χρόνο προκειμένου να συμβάλλω έτι περαιτέρω για την βελτίωση της ιδέας του Εύελπι, συνεχίζοντας το έργο, τη στοχοθεσία και το ισχυρό αποτύπωμα που έθεσε κατά την διετή διοίκηση της Σχολής ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Θεωρώ ως πρώτιστη προτεραιότητα την περαιτέρω καλλιέργεια της στρατιωτικής και της ακαδημαϊκής ποιοτικής εκπαίδευσης των Ευελπίδων, προκειμένου να καταστούν άριστοι μαχητές και ηγήτορες μικρών κλιμακίων του Στρατού Ξηράς, καθότι η ποιότητα όλου του Στρατεύματος εξαρτάται εν πολλοίς από το ποιόν των Αξιωματικών που ηγούνται του Στρατεύματος.

Να ενθυμείστε πάντοτε ότι το κυριότερο στοιχείο του Ευέλπιδος και η πολυτιμότερη ιδιότητα είναι ο χαρακτήρας. Η προς το καθήκον αφοσίωση, η σταθερότητα, η ανιδιοτέλεια, το θάρρος, η ανάληψη ευθυνών, η ευψυχία και η αποφασιστικότητα, αποτελούν τα εκλεκτότερα κοσμήματα του χαρακτήρα του Εύελπι.

Να μην λησμονείται ποτέ ότι η πειθαρχία και προσήλωση στη φιλοπατρία ως ύψιστο καθήκον για όλους εμάς που φοιτήσαμε, φοιτούμε ή θα φοιτήσουμε  στη Σχολή αυτή εκδηλώνεται με την ανενδοίαστη προθυμία προς την υπέρτατη των θυσιών, την θυσία της ζωής μας.

Απαιτώ όπως άπαντες οι διατάσσοντες σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας να γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν και να το εκφράζουν σαφώς, σύντομα και κατηγορηματικά, καθότι για όλους μας Αξιωματικούς και Ευέλπιδες  ισχύει η ρήση « Οία η διαταγή τοιαύτη και η εκτέλεση ».

Παραμείνετε πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη που όλοι  αγαπήσαμε και διαφυλάττουμε, αυτά της αξίας της αξιοπρέπειας και της τιμής, τα οποία είναι όλα άυλα και δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή του Αξιωματικού.

Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους , η υπόσταση, οι ελπίδες και οι αγώνες του, ταυτίζονται με την ύπαρξη της Σχολής μας. Είστε οι Ευέλπιδες, να το θυμάστε πάντοτε και να το αποδεικνύετε. Άλλωστε μια φορά Εύελπις για πάντα Εύελπις.

 Οδοδείκτης όλων των ενεργειών μας, θα αποτελεί το όραμα του Αρχηγού ΓΕΣ, για συνέχιση της ιστορικής διαδρομής της Σχολής με υψηλό ηθικό, ανθρωποκεντρική και αξιοκρατική διοίκηση και εκπαίδευση, αλλά πρωτίστως με πίστη στη θεσμικότητα και τις παραδόσεις τις Σχολής μας. Να θεωρείτε ότι το πάθος, η αυταπάρνηση, η αξιοποίηση της ευφυΐας όλων σας και η σκληρή και μεθοδική παράλληλα εκπαίδευση θα σας καταστήσει άριστους μαχητές και ηγήτορες μικρών κλιμακίων και θα αποτελέσει το ισχυρό, ευέλικτο και ποιοτικό πλεονέκτημα της ηγεσίας μας προκειμένου να διαμορφωθεί ο Στρατός Ξηράς του μέλλοντος του οποίου θα ηγείσθε.

 

Μην λιποτακτείτε από τα όνειρα σας, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει τα όνειρα σας να σας τρομάζουν. Να ενθυμείσθε πάντοτε την ρήση του Οδυσσέα Ελύτη και να κάνετε πάντοτε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της καθημερινότητας με λεβεντιά, φιλότιμο και αρχοντιά και με όπλα στη φαρέτρα σας τη πίστη και την υπέρμετρη αγάπη για την Πατρίδα.

Διατηρείστε το ενιαίο πνεύμα τάξεως, επιβληθείτε και διοικήστε δια του παραδείγματος, ενδυναμώστε τους συναδελφικούς και συμμαθητικούς δεσμούς , αποκλείστε το κλίμα αντιπαλότητας, καχυποψίας και αναπτύξτε την ενσυνείδητη πειθαρχία σε μέγιστο βαθμό.  Η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποθάλπει την απειθαρχία, την αδιαφορία, την χαλαρότητα και την καταστρατήγηση των νόμων και διαταγών.

Απαιτώ όπως τηρείτε ευλαβικά τις σαφώς καθορισμένες σχέσεις των Ευελπίδων των διαφόρων τάξεων και τον διακριτό ρόλο που κάθε τάξη Ευελπίδων επιτελεί στη Σχολή. Είναι ο κώδικας τιμής και παράδοσης που περνά από τάξη σε τάξη και από γενιά σε γενιά, για 191 χρόνια στη Σχολή. 

Εν κατακλείδι και απευθυνόμενος προς όλους θα ήθελα να επαναλάβω ότι αποτελεί φάρο και αξίωμα για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η διαφύλαξη των διαχρονικών παραδόσεων , των στρατιωτικών αρετών  και ηθικών κανόνων και  αξιών , όλων αυτών των στοιχείων που στο πέρασμα των 2 αιώνων ιστορίας έχουν διαμορφώσει τη στρατιωτική κουλτούρα και πολιτισμό της Σχολής και την κάνουν μοναδική.

Κλείνοντας θα ήθελα σε ένδειξη τιμής να επαναλάβω ορισμένες φράσεις από το γράμμα του Ανθυπολοχαγού  Παύλου Μελά προς τον νεαρό ΕΥΕΛΠΙ  :

 

         Αὐτοί εἶναι οἱ Εὐέλπιδες οἱ αὐριανοί ἡγήτορες τοῦ Ἒθνους…..Ἂνδρες πού περπατοῦν στή ζωή εὐθυτενεῖς καί μέ γαλήνη, μαθημένοι νά πονοῦν χωρίς να ὑποφέρουν, Νά νικοῦν χωρίς νά θριαμβολογούν, Νά νικῶνται χωρίς νά μοιρολογοῦν…..Λίγα λόγια, πολλά ἒργα…..Ὃποιος σέ κοιτᾶ, τά μάτια του νά γεμίζουν παλλικάρι.

 

   Με τη βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια  του Πανάγαθου Θεού και τις Πρεσβείες της Υπερμάχου Στρατηγού μας όλοι θα εκτελέσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο, με επιμονή, πάθος και όραμα, εύχομαι υγεία, δύναμη και ευτυχία και  σας καλώ να αναφωνήσουμε

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ            

                                                                                                                                              

 

 

                                                                                                                                                                                                                          Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης        

                                                                                                                                                                                                                                               Διοικητής                          

Σχολή