Ημερήσια Διαταγή ΣΣΕ Ονομασίας Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2021

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ 23ης  ΙΟΥΝΙΟΥ  2021

 

 

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

 

Επιτρέψτε μου να Σας υποβάλω τις θερμότατες ευχαριστίες όλων μας ,για τη σημερινή σας παρουσία στην αποφοίτηση των Ανθυπολοχαγών της Τάξεως 2021 και με την άδειά σας να απευθύνω ορισμένες παραινέσεις προς τους Ανθυπολοχαγούς και τους Ευέλπιδες.

 

Νέες και Νέοι Ανθυπολοχαγοί ,

Με τον σημερινό σας όρκο ενώπιον των ιερών συμβόλων, της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, επιβε-βαιώνετε την πίστη σας προς τις γενιές των Αξιωματικών που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, ως η Τάξη του 2021, η Τάξη του Επίλαρχου Κωνσταντίνου Τζαβέλα, του παλικαριού, που ζωγράφισε κι αυτός με το αίμα του το Έπος του ΄40, στις 02 Δεκέμβρη του 1940 στην Πρεμετή της Πϊνδου, συνεχίζοντας την παράδοση της γενιάς των Τζαβελαίων, των οποίων η προσφορά στους εθνικούς αγώνες και μάλιστα στον ξεσηκωμό του ΄21, ήταν ισχυρή και αποφασιστική για την αίσια έκβαση του Αγώνα.

Σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους οι απόγονοι και οι συγγενείς του και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι΄ αυτό.


Πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι, γιατί αποφοιτήσατε από το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, που φέτος συμπληρώνει 193 χρόνια λειτουργίας και τεράστιας προσφοράς στην πατρίδα, καθώς εδώ καλλιεργείται και θάλλει η αρετή του Έλληνα Αξιωματικού, έτοιμου πάντοτε να στεφανώσει με τη δική του θυσία το αμάραντο και ένδοξο στεφάνι της πατρίδας μας , μιμούμενος τους ήρωες του ΄21. Ενστερνιζόμενοι τα λόγια του Γέρου του Μοριά « μια φορά εβαπτίσθημεν με το λάδι και μια φορά με το αίμα για την ελευθερία της πατρίδας μας».


Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ακολούθως θα σας απονείμει το ξίφος του Έλληνα Αξιωματικού, σύμβολο τιμής και ανδρείας.


Συμπορευθείτε αγωνιζόμενοι τον αγώνα τον καλό, τον ωραίο, τον αληθινό με πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης, εντιμότητας και αλληλοσεβασμού.. Καθορίστε και χαράξτε την πορεία σας, ως καλοί καγαθοί, με γνώμονα τον Κώδικα Τιμής των Ευελπίδων ποτέ μη λησμονώντας ότι μια φορά Εύελπις για πάντα Εύελπις.


Ακολουθήστε την οδό της ελληνοχριστιανικής παιδείας, που οδηγεί στην αρετή και στην πρόοδο. Γιατί η παιδεία ενισχύει τη γνώση, το ακαταμάχητο αυτό όπλο για τα άτομα και τα κράτη, εξυψώνει το ηθικό, βελτιώνει τις συμπεριφορές και τις σχέσεις προϊσταμένων και υφισταμένων, συμβάλλει στην κατανόηση και παγίωση επιχειρησιακών αρχών, στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και επίλυση των προβλημάτων και στην ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, ιδιαίτερα σήμερα με την τεράστια ανάπτυξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Έτσι θα καταστείτε άξιοι ηγήτορες και θα διαμορφώσετε το μέλλον του Στρατού μας, όπως το οραματίζεται ο λαός μας και απαιτεί η μακραίωνη παράδοση της πατρίδας μας, έχοντας στην καρδιά και στο μυαλό τα λόγια του Θουκυδίδη. " Το καλώς άρξαι τουτ΄ είναι, ος αν την πατρίδα ωφελήση ως πλείστα ή εκών είναι μηδέν βλάψη ",που μεταφράζονται . Αυτό σημαίνει καλή διοίκηση, ή να ωφελήσεις την πατρίδα σου όσο το δυνατό περισσότερο μπορείς ή τουλάχιστο να μην τη βλάψεις με τη θέλησή σου.


Μην ξεχνάτε ότι θα έχετε στα χέρια σας το καλύτερο οπλικό σύστημα, το πλέον ελπιδοφόρο και δυναμικό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, τους "νέους", τους οποίους καλείστε να εκπαιδεύσετε, να προετοιμάσετε και να οδηγήσετε στη νίκη και στη δόξα , εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.


Ιδιαίτερα σήμερα, που η ανθρωπότητα περιστρέφεται επικίνδυνα μέσα στη δίνη των αλληλοσυγκρουόμενων γεωπολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων, ανοίξτε σ΄ αυτούς τους " ν έ ο υ ς ", που είναι η άνοιξη της πατρίδας μας, το μυαλό και την καρδιά τους και δώστε τους όραμα. Το όραμα της πατρίδας, της Ελλάδας μας, της τρισένδοξης, της φωτοδότρας των λαών αιώνες τώρα με την Επιστήμη, τις Τέχνες και τα Γράμματα, με το πνεύμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του πατριωτισμού. Της πατρίδας που συνταίριαξε αρμονικά το " αγαπάτε αλλήλους " του Χριστιανισμού με το " συμφιλείν έφυν " ( = γεννήθηκα να αγαπώ από κοινού ) της κλασικής αρχαιότητας.

Ευέλπιδες ΙΙΙης Τάξης

Η παραλαβή της ένδοξης Πολεμικής Σημαίας της Σχολής μας από τον Αρχηγό σας σηματοδοτεί την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας ως διοικούσα Τάξη.
Διοικήστε παραδειγματικά, με σύνεση και αμεροληψία, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, με σεβασμό και μεγαλοψυχία, με προσήλωση στις αξίες και παραδόσεις της Σχολής.

Νέες και Νέοι Ανθυπολοχαγοί,

Σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και ευόδωση των προσδοκιών σας, με πυξίδα αυτής της πορείας τον όρκο σας.
Σας καμαρώνουμε και είμαστε όλοι περήφανοι για σας.
Κλείστε μέσα στην καρδιά σας την Ελλάδα μας και ξεκινήστε για τη δική σας Ι θ ά κ η με λεπτή συγκίνηση αλλά και πειθαρχία, καρτερία, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, μα προπάντων με προσήλωση στα ιδεώδη της πατρίδας μας, στις αρχές και αξίες της Σχολής μας και να είστε βέβαιοι ότι πάντοτε θα εξοντώνετε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, όπου, όπως και όποτε εμφανιστούν.

Στους αγαπητούς γονείς σας εκφράζω πολλές και θερμές ευχαριστίες, γιατί μας εμπιστεύτηκαν και μας παρέδωσαν τα παιδιά τους, προικισμένα με αρχές και αξίες, ώστε σήμερα να μπορούν να σας καμαρώνουν μαζί μας ως Αξιωματικούς, εμφορούμενους από τις στρατιωτικές αρετές.

Αγαπητοί απόφοιτοι των φίλων χωρών Αρμενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Μολδαβίας , ο κόσμος είναι μια διεύρυνση της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση, τόνισε ο μεγάλος Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ. Γι' αυτό και σεις πρέπει να καλοτυχίζετε τους εαυτούς σας και να είστε περήφανοι που αποφοιτήσατε από το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας. Κρατήστε ως παρακαταθήκη την παιδεία και τη φιλοξενία που σας παρείχε και διατηρήστε τους δεσμούς φιλίας με τους συμμαθητές σας, Έλληνες και Ελληνοκύπριους.

Εσάς, τους 35 Ελληνοκύπριους Ανθυπολοχαγούς της Τάξης 2021, απογόνους του θρυλικού Ευαγόρα και του Γρηγόρη Αυξεντίου, εφοδιασμένους τώρα με γνώσεις και δεξιότητες και θωρακισμένους ηθικά, σας καλώ να συνδράμετε ψυχή τε και σώματι στην κραταίωση της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εύχομαι ολόψυχα την επιστροφή σας στην Αροδαφνούσα των βυζαντινών χρόνων και στην αέρινη Κύπρο του Κωστή Παλαμά, να ακολουθήσει συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού θέματος.


Μ' αυτές τις σκέψεις και με την ευχή ο Πανάγαθος Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να σας ευλογούν και να σας προστατεύουν, σας καλώ να αναφωνήσετε


Ζήτω το Έθνος,


Ζήτω ο Στρατός,


Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

 

 

 

                                                             

Υποστράτηγος  Γεώργιος Κωστίδης

        Δ ι ο ι κ η τ ή ς