Ημερήσια Διαταγή ΣΣΕ Ονομασίας Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2019

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΧΟΛΗΣ  21ης  ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

 

 

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

 

Επιτρέψτε μου να σας υποβάλλω τις θερμότατες ευχαριστίες όλων μας, και εμού προσωπικά για τη σημερινή σας παρουσία, στην αποφοίτηση των Ανθυπολοχαγών Τάξεως 2019 και με την άδειά σας να απευθύνω ορισμένες παραινέσεις προς τους νέους Ανθυπολοχαγούς και τους Ευέλπιδες.

 

Νέες και Νέοι Ανθυπολοχαγοί ,

 

     Mε το σημερινό σας όρκο ενώπιον των ιερών μας συμβόλων,  της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, επιβεβαιώνετε την πίστη σας προς τις γενεές αξιωματικών που αγωνίστηκαν για την Πατρίδα,  ως η Τάξη του 2019, η Τάξη του «Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Μαντούβαλου»,που αποφοίτησε από της Σχολή μας το 1922 και ήταν ο πρώτος Έλληνας ανώτερος Αξιωματικός που έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τον Έλληνο-Ιταλικό Πόλεμο στις 17 Νοεμβρίου 1940. Σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους οι απόγονοι και συγγενείς  του και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.

 

Πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι, διότι αποφοιτήσατε από το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, που εφέτος συμπληρώνει 191 χρόνια λειτουργίας, 191 χρόνια ένδοξης ιστορίας και προσφοράς στη Πατρίδα.

 

 Η ιστορία του Έθνους, η υπόσταση, οι ελπίδες και οι αγώνες του, ταυτίζονται με την ύπαρξη της Σχολής των Ευελπίδων του λίκνου μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε το Σώμα των μονίμων Αξιωματικών που ηγήθηκαν του στρατεύματος, πρωτοστάτησαν στα εθνικά προσκλητήρια και προσέφεραν πλούσια θυσία αίματος στον βωμό της Πατρίδας.

 

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε λίγο θα σας απονείμει το ξίφος του Έλληνα Αξιωματικού, σύμβολο τιμής και ανδρείας.

 

     Να ενθυμείστε πάντοτε ότι το κυριότερο στοιχείο του Αξιωματικού και η πολυτιμότερη ιδιότητα είναι ο χαρακτήρας. Η προς το καθήκον αφοσίωση, η σταθερότητα, η ανιδιοτέλεια, το θάρρος, η ανάληψη ευθυνών, η ευψυχία και η αποφασιστικότητα, αποτελούν τα εκλεκτότερα κοσμήματα του χαρακτήρα του Αξιωματικού.

 

    Να μην λησμονείτε ποτέ ότι η πειθαρχία και προσήλωση στη φιλοπατρία, για όλους εμάς που φοιτήσαμε , φοιτούμε ή θα φοιτήσουμε στη Σχολή αυτή, εκδηλώνεται με την ανενδοίαστη προθυμία προς την υπέρτατη των θυσιών, την θυσία της ζωής.

 

    Παραμείνετε πιστοί στις ιδέες και στα ιδεώδη που όλοι  αγαπήσαμε και διαφυλάττουμε, αυτά της αξίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής, τα οποία είναι όλα άυλα , δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στη ζωή και αποτελούν το ηθικό σας πλεονέκτημα..

 

Έως τώρα έχετε εκπληρώσει το πρώτο μεγάλο σας όνειρο.

Μην λιποτακτείτε από τα όνειρα σας, και μην τ΄ αφήσετε ποτέ να γίνουν πεπρωμένο, ως νέοι άνθρωποι θα πρέπει τα όνειρα σας να σας τρομάζουν. Να ενθυμείσθε πάντοτε την ρήση του Οδυσσέα Ελύτη και να κάνετε πάντοτε άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της καθημερινότητας με λεβεντιά, φιλότιμο και αρχοντιά και με όπλα στη φαρέτρα σας τη πίστη και την υπέρμετρη αγάπη για την Πατρίδα.

 

Να θεωρείτε ότι το πάθος, η αυταπάρνηση, η αξιοποίηση της ευφυΐας όλων σας και η σκληρή και μεθοδική εκπαίδευση, θα σας καταστήσει άριστους μαχητές και ηγήτορες μικρών κλιμακίων και θα αποτελέσει το ισχυρό, ευέλικτο και ποιοτικό πλεονέκτημα της ηγεσίας μας προκειμένου να διαμορφωθεί ο Στρατός Ξηράς του μέλλοντος του οποίου θα ηγείσθε.

 

Πορευθείτε ως Αξιωματικοί, με τον Κώδικα Τιμής και Δεοντολογίας των Ευελπίδων, καθότι αποτελεί φάρο και αξίωμα για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, η διαφύλαξη των διαχρονικών παραδόσεων , των στρατιωτικών αρετών  και των ηθικών κανόνων και  αξιών, όλων αυτών των στοιχείων που στο πέρασμα των 2 αιώνων ιστορίας έχουν διαμορφώσει τη στρατιωτική κουλτούρα και πολιτισμό της Σχολής και την κάνουν μοναδική.

 

       Καλλιεργείστε πρωτίστως την επαγγελματική ιδιότητα του Αξιωματικού με την δια βίου μάθηση και γνώση, προκειμένου να μετεξελιχθείτε από άριστοι μαχητές και ικανοί διοικητές, σε πραγματικούς ηγήτορες του Στρατού Ξηράς, καθότι η ποιότητα όλου του Στρατεύματος εξαρτάται εν πολλοίς από το ποιόν των Αξιωματικών που ηγούνται του Στρατεύματος.

 

Μην ξεχνάτε ότι θα έχετε στα χέρια σας, το καλύτερο οπλικό σύστημα, το πλέον ελπιδοφόρο και δυναμικό κύτταρο της Ελληνικής κοινωνίας, «τους νέους», τους οποίους καλείστε να γαλουχήσετε να ενστερνισθούν το διττό τιμητικό ρόλο ως οπλίτες –πολίτες, να τους εκπαιδεύσετε και  να τους προετοιμάσετε ώστε και με ένα σας νεύμα να οδηγήσετε στη νίκη και στη δόξα, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

 

      Ευέλπιδες IΙΙης Τάξεως,

 

H παραλαβή της ένδοξης και επί τέσσερις φορές παρασημοφορεμένης Πολεμικής Σημαίας της Σχολής από τον Αρχηγό σας, σηματοδοτεί την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας, ως διοικούσα τάξη.

 

Διοικήστε πρωτίστως με το παράδειγμά σας, με σύνεση και αμεροληψία, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, με σεβασμό και μεγαλοψυχία, με προσήλωση στις αξίες, στα ιδανικά της Πατρίδας και στις παραδόσεις της Σχολής.

 

Νέες και Νέοι Ανθυπολοχαγοί,

 

Σας καμαρώνουμε κι είμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι για σας.

Αποδείξατε ότι θέλετε και μπορείτε!!!

 

Σήμερα που αρχίζει το δεύτερο και μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωής σας, με το ξίφος της γνώσης και της νιότης σας, να κάνετε πράξη τη ρήση του Θουκυδίδη, που αποτελεί και παρακαταθήκη της Σχολής, «Και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμιν κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς Ευέλπιδες», δηλαδή να είστε τολμηροί πέρα από τις δυνάμεις σας, ριψοκίνδυνοι, πέραν από τη λογική και αισιόδοξοι στις δυσκολίες.

 

 

      Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς σας, εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, διότι μας εμπιστεύτηκαν, ότι πολυτιμότερο τα παιδιά τους, προικισμένα  με αρχές και αξίες, τα οποία αποτέλεσαν το θεμέλιο και το υπόβαθρο, ώστε σήμερα να μπορούν να σας καμαρώνουν μαζί μας, ως Αξιωματικούς, εμφορούμενους από τις στρατιωτικές αρετές και τις ηθικές αξίες.

 

Αγαπητοί απόφοιτοι των φίλων χωρών Αρμενίας, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου.

Φοιτήσατε στο αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι΄ αυτό.

Κλείστε μέσα στην καρδιά σας την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα σας και διατηρήστε τους δεσμούς φιλίας, τους οποίους αναπτύξατε με τους συμμαθητές σας, κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας.

 

Απευθυνόμενος στους 34 Ελληνοκύπριους Ανθυπολοχαγούς της Τάξης 2019, εύχομαι ολόψυχα να αξιοποιήσετε τα εφόδια και τις δεξιότητες που αποκτήσατε στη Σχολή Ευελπίδων και προπάντων στηριζόμενοι στις στρατιωτικές αρετές και το υψηλό φρόνημα, να εκτελέσετε στο ακέραιο το καθήκον σας ως Αξιωματικοί,  σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο για την Εθνική Φρουρά αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Νέοι και Νέες Ανθυπολοχαγοί,

 

      Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι στα μάτια όλων σας λάμπει η ΕΛΛΑΔΑ, καθότι η λέξη ΕΛΛΑΣ είναι βαθιά χαραγμένη όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο τελευταίο κύτταρο ενός εκάστου από εσάς, αποδεικνύοντας ότι το ένδοξο παρελθόν των Ελλήνων Αξιωματικών έχει μέλλον.

            Με αυτές τις σκέψεις και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε να αποτελείτε την κοιτίδα των «καλών ελπίδων του Έθνους και της Πατρίδας», όπως την οραματίσθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, εμφορούμενοι από αρετές και αξίες, πιστοί στις παραδόσεις της Σχολής και με την ευχή ο Πανάγαθος Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να σας ευλογούν και να σας προστατεύουν,

 σας καλώ όλους να αναφωνήσετε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

 

 

 

                                                             

Υποστράτηγος  Δημήτριος Χούπης

        Δ ι ο ι κ η τ ή ς