Χαιρετισμός του Διοικητή της Σχολής Υποστράτηγου Δημήτριου Χούπη

Σας καλωσορίζω στον ιστότοπο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Το 1828 ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, υπέγραψε το διάταγμα για τη σύσταση του Λόχου των Ευελπίδων στο Ναύπλιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πυρήνας μορφωμένων και ικανών Αξιωματικών που θα στελέχωναν τον υπό δημιουργία τακτικό στρατό.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι το αρχαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοσύστατου κράτους, του οποίου η ιστορία, η υπόσταση, οι ελπίδες και οι αγώνες ταυτίζονται με την ύπαρξη της Σχολής.

Αποτελεί το λίκνο μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε το Σώμα των Μόνιμων Αξιωματικών που ηγήθηκαν του στρατεύματος, πρωτοστάτησαν στα εθνικά προσκλητήρια και είχαν καταλυτική συμβολή σε όλες τις μεγάλες μάχες που έδωσε το Έθνος, προσφέροντας πλούσια θυσία αίματος στον βωμό της Πατρίδας.

Αποτελεί την κοιτίδα των «καλών ελπίδων του Έθνους και της Πατρίδας», όπως χαρακτηριστικά ονόμασε ο Καποδίστριας τους μαθητές της, τον θεματοφύλακα των παραδόσεων και της ιστορικής κληρονομιάς του Έθνους, το φυτώριο διάπλασης άριστων μαχητών και τη δεξαμενή ανάδειξης ηγετών σε όλη την ιστορική διαδρομή του Έθνους.

Μέσα στην πορεία των 190 χρόνων ιστορίας της, η Σχολή λειτούργησε σε διαφορετικές περιοχές και εξελίχθηκε σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της, διατηρώντας όμως αναλλοίωτα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και ξεχωριστή. Οι Ευέλπιδες, δομικός πυρήνας και ελπιδοφόρο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, γαλουχούνται με τις ηθικές αξίες, τις παραδόσεις και τις αρχές της αξιοπρέπειας, της τιμής, της καρτερίας, της σύνεσης, της πειθαρχίας, της ευγενούς άμιλλας, της εντιμότητας, του ήθους, της ανδρείας, της φιλοπατρίας, της καρτερικότητας και της αποφασιστικότητας.

Μέσα από την ιστορική διαδρομή των σχεδόν δύο αιώνων ύπαρξης και παρούσα σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπερέβη τη συμβατική μορφή ενός συνηθισμένου στρατιωτικού σχολείου. Από τα θρανία της αναδείχθηκαν ηγετικές και ιστορικές φυσιογνωμίες, οι οποίες διακρίθηκαν όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στο πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Αποτελεί αξιωματική θέση και σταθερά, ότι το αξιόμαχο του στρατού μιας χώρας, σε μεγάλο βαθμό, είναι συνάρτηση του επιπέδου και πρωτίστως της ποιότητας εκπαίδευσης του προσωπικού και των Αξιωματικών. Ως εκ τούτου, η Σχολή Ευελπίδων διαμορφώνει και διαπλάθει τους αυριανούς ηγήτορες του Στρατού Ξηράς μέσω μιας πολυδιάστατης συνύπαρξης ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης, η οποία εξασφαλίζει τις θεμελιώδεις γνώσεις, απαραίτητες για τον Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς.

Παράλληλα, η Σχολή, με ένα πλήθος δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα αυτοτελώς και συνδυαστικά αλλά και μέσω πολιτιστικών δράσεων υψηλής ποιοτικής χροιάς και επικοινωνιακής διείσδυσης σε όλη την επικράτεια, έχει αναδείξει την αρμονική σχέση με την κοινωνία και συνακόλουθα απολαμβάνει την κοινωνική αποδοχή και αναγνωρισιμότητα. Προς τούτο ο ελληνικός λαός περιβάλλει με απεριόριστη αγάπη και εμπιστοσύνη τους Ευέλπιδες.

Η ευθύνη και οι παρακαταθήκες που άφησε ο Ιωάννης Καποδίστριας σε εκείνους τους πρώτους Ευέλπιδες ονομάζοντάς τους Αξιωματικούς παραμένουν έως σήμερα αναλλοίωτες και υπέχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στον κώδικα αξιών των Ελλήνων Αξιωματικών.

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με πίστη και προσήλωση στις στρατιωτικές αρετές, την τιμή και το καθήκον, σεβασμό στην προσωπικότητα, προάγοντας την ιδέα του Εύελπι, θα συνεχίσει να αποτελεί στο διηνεκές τη δεξαμενή των υπερασπιστών της Πατρίδας που θα εξασφαλίσουν τη ΝΙΚΗ.

 

 

                                                          Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης          

                                                                                           Διοικητής                              

Σχολή